Paris-Dakar voor dummies - Reisverslag uit Nanoro, Burkina Faso van Carlijn Kootstra - WaarBenJij.nu Paris-Dakar voor dummies - Reisverslag uit Nanoro, Burkina Faso van Carlijn Kootstra - WaarBenJij.nu

Paris-Dakar voor dummies

Door: carlijnkootstra

Blijf op de hoogte en volg Carlijn

22 Februari 2011 | Burkina Faso, Nanoro

Lieve mensen!!

Hoe gaat het met jullie?? Hier prima! Het is alweer even geleden, maar ik leef nog steeds, ben nog niet opgegeten door een slang, malariamuggen houden zich rustig en voedselvergiftiging heeft zich ook nog niet voorgedaan ;)

Het werk is inmiddels al even bezig en tot nu toe bevalt het goed! Fijne collega’s, de ventilator draait op volle toeren en er is genoeg afwisseling. Ik ben veel bezig met literatuurstudie en ik maak een begin aan mijn artikel. De eerste vrouwen zijn inmiddels het veld ingestuurd om de lijst van meisjes die mogelijk mee kunnen doen aan het onderzoek te updaten. Ze zijn goed bezig en zelfvertrouwen en emancipatie ontwikkeld zich! We zijn een paar keer op supervisie gegaan om te kijken hoe het gaat. Supervisie houdt in: op de brommers door het landschap crossen richting de dorpjes om vervolgens bij de hutjes te vragen of de mensen de vrouw hebben gezien. De vrouwen hebben niet allemaal mobieltjes, dus het kan wel ff duren voor ze gevonden zijn! Als ze eenmaal terecht zijn, kijken we hoe ze het doen en of er nog aanwijzingen gegeven moeten worden. Door deze fieldtrips zie ik steeds meer van het land en de leefomstandigheden van de mensen;

Een kleine impressie : Over de smalle ‘weggetjes’ tussen de bosjes en struiken door, langs de geclusterde ‘dorpjes’ waar hele boerderijen rondlopen. Mensen hangen in de schaduw. Beetje haar invlechten, baby’s de borst geven, en spelende kinderen. Was wordt gedroogd op de afgekapte rietstengels/strohalmen en hier en daar een waterput/pomp. Vrouwen met bossen takken op hun hoofd en baby’s op hun rug al fietsend om water te halen. Dit is overleven, maar ze blijven allemaal erg vriendelijk en het ziet er naar uit dat ze positief zijn. De ‘chef de village’, vaak in de schaduw van de grootste boom van het dorp, wordt de hand geschud en kommetjes bruine soep (wat water moet voorstellen) worden vriendelijk afgeslagen. Terwijl we lekker aan het tuffen zijn in de warme fohn, begin ik verdacht veel op een tomaat te lijken… Annie de R. was er trouwens ook bij tijdens het tripje de kreeft onder de helm ontbrak. ;)

Tijdens zo’n supervisie tocht waren we om een uurtje of 2 allemaal uitgedroogd en hadden Dorst (geen water meegenomen…) en in een soort van bar vroegen we om een verfrissende cola oid… Het enige wat ze hadden was het sterkste nationale bier… Als je vocht nodig hebt, dan heb je vocht nodig. Dus guess what?! Het werd steeds gezelliger ;) Lichtelijk aangeschoten zijn we weer op de brommer gestapt en Ade en ik hebben nog een mooie schuiver gemaakt onderweg in het losse zand (we vielen zacht!). Dus als oranje marsmannetjes kwamen we terug in het ziekenhuis, echt een toptrip, deze mini Dakar rally! :D ‘Werk’ als dit hou ik nog wel even vol! ;)

’s Avonds na het werk zitten we vaak bij een paar collega studenten thuis en wordt er meestal een kippetje verorberd. Of jullie willen of niet, het kippenverhaal continues…, dit keer had ik een nekje te pakken, brrr, van schrik gooide ik het terug. Per ongeluk pakte ik er nog één, en ik besloot geen mietje te zijn en hem gewoon op te eten, maar toen ik de nekwerveltjes voelde heb ik hem toch maar aan de kant gelegd. Volgens mij ben ik hier de enige die hier last van heeft?! ;)

De broeders laten me nog steeds redelijk met rust, kreeg laatst wel wat bidprentjes van Jezus in mijn handen gedrukt, die liggen nu ergens op een tafeltje… Ik werd vorige week zondag wel opgeschrikt door een ruwe moordpartij.. Ze hadden een slang ontdekt en waren die hardhandig met stokken en stenen aan het bewerken, arme slang.. Blijkbaar zijn ze toch niet zo vredelievend als ze eruit zien ;)

Verder viel van de week de elektriciteit vaak uit ’s avonds, maar met de volle maan was het goed te doen, die geeft echt superveel licht, heel mooi! Helaas nog net te weinig om goed te kunnen lezen, dus de kinderen die normaal in het licht van de lantaarnpaal zitten te studeren, omdat ze thuis geen licht hebben, kunnen dan nergens terecht.. Als ik die armoede soms zie, zou ik willen dat ik miljonair was zodat ik kon helpen. Dan zou ik de moeders gelijk ook van luiers voorzien, voor alle baby’s die op de rug gedragen worden met doeken. Ik voelde laatst namelijk lekkere frisse spetters op mijn voeten, bleek dat de baby op de rug van de vrouw naast me op mij aan het plassen was!! Hmm… ;)

Maar goed, over het algemeen gaat het hier dus lekker zijn gangetje, mijn stagebegeleidster is er één met een hart van goud en het duo-penotti effect met de locals wordt met de dag minder! :) Enige minpuntje: gisteren is mijn fiets door de politie in beslag genomen (Sabine gaat hem zo op eisen!), ik reed zonder licht.. Ben ik nou in NL of Burkina!? A.s. weekend het Fespaco film festival in Ouagadougou, ben benieuwd!
Heeeeel veel liefs voor iedereen en kijk uit naar jullie berichtjes :)!! Dikke kus X Carlijn of Lamoussa (Carlijn is hier te moeilijk ;))
p.s. ik beloof dat jullie volgende keer minder lang hoeven lezen ;)

• 22 Februari 2011 - 10:14

De Veldjes:

Hè eindelijk weer een bericht van onze reiziger :) Lamoussa :)
    Wat fantastisch wat je weer allemaal beleefd hebt! En die foto's geweldig! Het is heerlijk om te lezen dat je zo geniet en dat het goed met je gaat! Fijn lieve schat, wat zul jij nog een geweldige tijd krijgen! Een echte Carlijn reactie:" ik zou willen dat ik miljonair was zodat ik kon helpen. Dan zou ik de moeders gelijk ook van luiers voorzien, voor alle baby’s die op de rug gedragen worden met doeken." Dit typeert jou zo, een mens met een hart van goud! Ik, Peettante Petera ben SUPER TROTS op je!! Lieve Carlijn laat ons vooral niet te lang wachten op een volgend verslag en het kan bijna niet lang genoeg zijn! ;)
    Gaan we ook nog een keer Skypen?? Zou leuk zijn!
    Dikke kus en een hele dikke knuffel,
    XXX Pietje Pee

• 22 Februari 2011 - 11:06

Milou:

Carlijn,

Leuk om weer wat van je te lezen, lange tijd geleden idd :) wat betekend Lamoussa dan??
    Heel veel plezier gewenst, geniet ervan!

Dikke kus Milou

• 22 Februari 2011 - 11:18

Mamsiepamsie:

Lieve schattebout wat ben ik apetrots op je! zit hier met tranen in m;n ogen je geweldige verslag te lezen en het kan niet lang genoeg zijn hoor.Ik mis m'n meiden wel maar vind het super dat jij en Pleun nu ook in het buitenland iets bijzonders aan het doen zijn. Vanavond om 19.00u skypen met Pleun; doe jij ook mee?? Ik heb trouwens je kakkerlakkenverhaal gemist;-) Moet nu echt weer aan het werk maar was zo nieuwsgierig of er al iets op je blog stond. Dikke kus en knuffel van mij.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

• 22 Februari 2011 - 11:43

Sandra:

Hee Carlijn ziet er goed uit allemaal! Ben nu ook fijn aan het werk, lekker data uit patiëntenstatussen opvissen in Den Bosch, volgende week Oss en dan weer Utrecht. Maar denk dat jij meer van de wereld ziet;) Zijn de biertjes een beetje vergelijkbaar met de Chouffejes van hier? Geniet ervan! Van je stage dus, mooie foto's heb je ook gemaakt! X

• 22 Februari 2011 - 11:43

Rnst:

redelijk gevaarlijk dat lokale bier, zat het ook in een melk pak of valt dat mee? Mooi dat het project zo lekker loopt. De armoede blijft super moeilijk, ben bang dat er veel meer nodig is dan een paar miljonairs, maar elk klein stapje wat mee helpt de situatie verbeteren, zoals jij nu doet, helpt mee. Hebben jullie daar ook radio of zit je daarvoor te ver weg van de hoofdstad? Ben wel benieuwd naar de muziek die nodig is voor de billen dans ... Pas één black out valt toch wel mee? Idd vervelend voor het maken van het huiswerk, blijft wel zo bijzonder dat een straatlantaarn zoveel kan betekenen en dan zetten we hier er hele snelwegen mee vol.

heel veel plezier en succes met de fiets en als het even tegen zit, ben benieuwd naar je volgende verhaal

groetjes uit rotterdam,

ps Zo'n kippe nekje bedank ik ook voor

• 22 Februari 2011 - 11:46

Saar:

Lieve carlijn!

zag je link op facebook en ben even gaan lezen! wauw burkina, heftig! is dit met een nieuwe studie of nog met ergo?
    Geniet verder van dit avontuur!

kus saar

• 22 Februari 2011 - 11:56

Bokito Faso:

Bonjour lamoussa! Wat een mieters verhaal weer, ik wil ook op een brommer door Afrika knorren!
    Denk dat je maar blij moet zijn dat die dorpelingen eigenlijk moordlustige slangenhaters zijn, voor t zelfde geld had je Ka in je bed gehad! (lamoussssssssssaaaahhh!) :p
    Hier nog steeds boring same old story, geen enorme oranje zandvlaktes, geen groepen negers onder een boom, geen studerende kinderen bij de straatverlichting, wel bier en brommers ;)
    Geniet ervan zolang t kan carlinos, wat dat betreft ben je op dit moment al miljonair!
    Dikke baiser van je brüder! X

• 22 Februari 2011 - 13:33

Tom K.:

Hehe ziet er naar uit dat je het naar je zin hebt in burkina faso, leuke foto's!

Veel plezier verder ;)

x Tom

• 22 Februari 2011 - 13:34

Loessoeee:

Chickie!!! hahah ik ben zo trots op je!! En ook heeeeel jaloers!! Het ziet er allemaal zo gezellig uit!! Wel een lang verhaal dit keer dus ik kan niet op alles reageren! Maar wel leuk je fieldtrip!! En uhmmm wie is die Ade;)?? Hier is het allemaal heel saai!!!! Ik mag ook de komende maand niet meer drinken haha! En het is hier ook super koud!! Maar ik heb wel een weekendje weg geboekt in mei naar Tenerife naar Fenny dus daar heb ik wel heel veel zin in!! Ik hoop alleen niet dat dat in het weekend is dat jij terug komt!! Nou is niet echt een interessant verhaal maar toch!! hahah! Au revoir Carlijn Aka. Lamoussa xxxxxxxxxxxxxx

• 22 Februari 2011 - 13:53

Oma Finy:

Wat een zeldzaam mooi verhaal. Ook wij hebben er weer van genoten. Ik had al eens naar Breda gebeld om te informeren of daar al bericht van je was en hoorde toen her verhaal van de kakkerlakken, lekker fris!!! Schitterende foto's, je hebt toch zeker wel meegedaan met de "billendans"?
    Binnenkort kan ik ook met je Skypen, er wordt aan gewerkt.
    Tot een volgende keer.
    Liefs en een stevige knuffel van O en O uit Haelen.

• 22 Februari 2011 - 14:27

Piem:

Hey Carlijn,

Lekker hoor 40 graden vandaag! Hier moeten we blij zijn met 0 graden en zon :P. Leuke foto's allemaal. Back to basic. Ben je zowat de enige exchange daar? Zo sta je in de factory 10 en zo bij een par hutjes :). Geniet er nog van en ik ben benieuwd naar je volgende reisverslag! ;)

x Piem

• 22 Februari 2011 - 19:32

Fleur:

lompo! krijg echt heimwee naar Ghana als ik je foto´s zie... lees met veel plezier je verhalen en zie dat je over 86 dagen terug bent... die datum staat al in mn agenda!

2pac4life, je weet zelf dushi

• 22 Februari 2011 - 20:52

Ollo:

Hai Carlijn, wat een belevenissen! Knap hoor om dat allemaal aan te gaan en er zo vrolijk bij te blijven. Ik was al lang onder een boom gezakt om uit te puffen......De foto's maken er een prachtig verhaal van waar je steeds meer van wil weten b.v. wie geef je als oude bekende een hand, is dat de 'chef de village'? Wat voor schoeisel draag je (tegen de slangen??)en wat groeit er verder op die kale vlaktes? Nou je ziet wel, als je terug bent heb je nog genoeg te vertellen, ondertussen volgen we je op de 'voet'!!!
    Hier weer koud maar mooi en lekker aan het werk (beeld van vrouw met vis op haar hoofd, een beetje afrikaans...?) Giedse is druk in A'dam om audities te doen voor film?? Ja, ja wie had dat gedacht? Hij heeft helemaal zijn draai gevonden, nu maar hopen dat het hem gaat lukken ook!
    Verder niet zo'n spannende verhalen hier of het moet zijn dat we hopen een 2e kerncentrale in Borssele tegen te houden. Volgende week Statenverkiezingen en alles draait maar om de o zo belangrijke economie, altijd maar meer (zogenaamde vooruitgang ?!) Hopelijk komen de mensen een beetje tot inkeer. We kunnen in ieder geval leren van jouw mooie verhalen.
    Nou lieverd, na deze stichtelijke woorden, zou ik zeggen: geniet van dat prachtige land en de mensen en zie je snel als je weer terug bent in ons kikkerland. 3 Dikke klapzoenen (echt hollands)
    'tante'Ol

• 23 Februari 2011 - 22:31

OoMarcel:

Hey Carlino in Bikini Passo!

Wat een mooi verhaal weer. Uniek hoor, zo'n exotisch onderzoek en zo te lezen heb je er ook helemaal de goede spirit voor. Hebben de vrouwen tijdens hun veldwerk een laptop met SPSS bij zich of gaat de inventarisatie handmatig? Ach, de vraag stellen is hem beantwoorden.
    In Apeldoorn brandt de kachel, want het is hier ongeveer 40 graden kouder dan bij jou. Ina en Tijmen zijn op wintersport dus ik kan nu alle avonden Art Blakey & the Jazz Messengers draaien en dan KEIHARD, want de buren zijn ook op wintersport. Leve de wintersport! Viva Bikini Passo, viva Lamoussa!

Liefs van ooMarcel

• 25 Februari 2011 - 12:13

Dees En Daan:

Leuk om je spannende avonturen weer te lezen! De foto's geven ook een goede impressie!

Veel liefs vanuit het bijna 60 graden koudere Lapland, waar we vanavond in het ijshotel gaan slapen! :-)

• 26 Februari 2011 - 16:13

Marjoleine Jacobs:

Hey Lamoussa!
    Jek... die kip... bah. Zou iets voor Laura zijn met dr dode vogel fobie ;)
    Leuk al je belevenissen te lezen. En prachtige foto's! Leuk zo'n brommert met helm, staat je goed :) En wat voor onderzoek ben je precies aant doen?

Liefs Mar

• 26 Februari 2011 - 23:24

Hedwig:

Hi Afrika-ganger!

Wat een belevenissen/ ervaringen weer. Super voor je. Leuk en interessant je verhalen te lezen! En prachtige foto's. Zo te zien heb je het reuze naar je zin. Net als iedereen ben ik ook trots op je dat je dit avontuur bent aangegaan.
    Geniet ervan en tot een volgende keer!
    knuffel
    Hedwig

• 01 Maart 2011 - 15:52

Jezus:

hee zusterke lamoussa!
    ik lees je verhaaltje hier vanuit het koude bibber engeland. bij jou is de enige optie bij 40 graden liggen en niks doen.. nou hier moet ik continue warming-up bewegingen maken om het eindelijk een keertje warm te krijgen ;)
    leuk om al je verhalen te lezen!
    jij moet op zoek naar vrouwen die overal kunnen zijn en spannende verhalen hebt over slangen en kippetjes terwijl ik scrabble moet spelen met twee bejaarde vrouwen waarvan de een zwaar dement is en steeds vergeet waar ze mee bezig is en woorden neerlegt die niet bestaan waarna de ander boos weg hobbelt (lopen kan je het niet noemen) omdat ze vroeg wat voor woord dat was en dan zegt de een dat ze die niet heeft neergelegd :P ik zweer het je, soms zijn het echt net kleine kinderen...
    we horen nog van elkaar he!
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• 02 Maart 2011 - 17:06

Trees:

Hoi Carlijn,
    Geweldig om je verhaal te lezen en de beelden zijn helemaal prachtig.
    Wat een avontuur ben je aangegaan en je bent er zo relaxt onder.
    Erg leuk en interessant om te volgen. De foto met de oude bekenden vind
    ik er wel uitspringen. Ik wens je nog een hele goede tijd.
    Geniet en ontdek! Liefs van Trees

• 03 Maart 2011 - 12:16

Patricia Van Dame Bl:

Hoi Carlijn!
    Leuk verhaal! Je hebt al veel meegemaakt! Vooral dat kippenverhaal haha ieee! Ook leuke foto's! Ben benieuwd naar je volgende verhaal

• 05 Maart 2011 - 17:24

Joyce :

Heee Carlijn!

Wat goed om je verhaal te lezen. En wat een mooie foto's! Volgensmij
    heb je het prima naar je zin. Geniet ervan en succes met je onderzoek!

Groetjes!

• 12 Maart 2011 - 07:29

Petra:

Vol verwachting klopt ons hart naar je volgende verslag;)
    Liefs vanuit een zonnig Horn (daarom gaan Milou en ik nu lekker paardrijden :))

• 15 Maart 2011 - 16:36

Anke:

Ha meissie!
    Enne Carlijn...je fiets terug en hoe was het filmfestival? Super om je belevenissen te lezen en je eigen foto festival erbij te kunnen aanschouwen. Ik kijk al uit naar verder nieuws. Hier begint zich n prachtig voorjaarszonnetje af te tekenen en verder zie ik ook best veel zandhopen om me heen al zijn ze niet zo oranje als bij jou :) Geweldig, je avontuurlijke reislust en betrokkenheid. Blijf genieten met volle teugen, wij genieten met je mee!
    Dikke kus ook namens de mannen hier
    Anke

• 07 Juni 2014 - 16:54

Joyce:

Hallo Carlijn,
    Ik kwam bij toeval op jou site. En je hebt dezelfde naam als ik vandaar dat ik even ben blijven hangen. Ik heb met plezier een van je verhalen gelezen allemaal heel herkenbaar. Zelf heb ik ook een hoop door Afrika gereisd. En ben ook in Burkina Faso geweest. Ik wens je veel plezier. Groetjes Joyce