Krokodil, kalebas en klappertanden op de weg
Door: carlijnkootstra
Blijf op de hoogte en volg Carlijn
16 Maart 2011 | Burkina Faso, Nanoro
Joehoe, ben ik weer!
Merci beaucoup voor jullie berichtjes en mailtjes! Wordt blij van al die lieve reacties :D Hoe afgezaagd het ook klinkt, de afgelopen weken zijn zo snel gegaan! Veel te veel meegemaakt om allemaal te vertellen, maar lees verder als je zin hebt in een korte trip door Afrika!
Afrika = ofwel géén stroom, ofwel stroomuitval, waardoor het hele dorp in het donker zit na 7 uur, enige voordeel: eten en drinken bij kaarslicht ipv tl-buis licht is zo veel romantischer ;) Burkina schijnt afhankelijk te zijn van de stroom uit Ivoorkust. Daar is het nu zo onrustig (burgeroorlog?) dat wij vaker zonder stroom zitten.. Blij dat het hier nog relatief rustig is.
Relatief, want 3 weken geleden zijn er in Koudougou (ong. 100 km van Nanoro) 2 meisjes doodgeschoten door de politie. Ze hadden blijkbaar een soort van relatie met de politieagenten in ruil voor geld om hun school te kunnen betalen. De politieagent werd jaloers nadat ze ook met andere jongens bezig waren. Blijkbaar vond de politie het nodig om ze om het leven te brengen. Pff rare wereld. Sindsdien zijn alle leerlingen (terecht) in staking en scholen zijn dicht.. Het is nu alleen wat grimmiger geworden, sinds er een politieagent is vermoord die er niks mee te maken had en er overal in het land dingen in de fik worden gestoken... Hopelijk loopt dit allemaal goed af!
In Nanoro zijn de afgelopen weken gelukkig geweldsvrij verlopen. Het enige wat we ervan merken is dat er nu verrassend veel kleine kindertjes op straat lopen die allemaal naar me zwaaien, een ochtendhumeur is hierdoor gewoon niet mogelijk, behalve als ze om snoep of geld gaan vragen...
Afrika = interessante fieldtrips en gevaarlijke beesten (en niet alleen kippen/slangen). Het wordt steeds spannender; als er geen weg is maar water, gaat de brommer op een ‘bootje’. De gaten worden met plastic zakjes gedicht, als we in t midden blijven zitten en niet schommelen, blijven we droog ;) Omgeving is mooi, veel bomen in het water en de peddel in het water is het enige wat je hoort. Maar goed dat ik toen nog niet wist dat er krokodillen in het water op de loer lagen……… Het weekend erna kwamen we deze groengrijze vrinden namelijk tegen op de weg van Nanoro naar Ouagadougou. Ze lagen in de zon bij één van de dammen, mooi om te zien!
Afrika leeft en = altijd tijd voor elkaar hebben en = verroeste auto’s. Ben tijdens Fespaco, het filmfestival in Ouaga bij Juliette geweest, een Nl’s meisje die daar tijdelijk woont. We hebben zo’n btje heel de stad verkend. Barretje en eettentje hier, ‘discotheek’ daar, en dat allemaal met wat locals en in de ‘taxi’ van een-vriend-van-een-vriend. Je zakte op de bodem als je op de achterbank ging zitten, dikke barst in de ruit, geen licht, geen riemen en aanduwen hoorde ook bij het pakket. Benoit, de chauffeur, bleef super relaxed en had een permanente smile op zijn gezicht ;) Weer een hoop leuke mensen ontmoet, positieve mensen met humor. Ze zijn open minded en sociaal, heel fijn. We hebben trouwens ook nog een film gezien, waarvoor we een uitnodiging hadden gekregen van één van de organisators. In de openlucht tussen minstens 30 nationaliteiten (waar komen ze vandaan en wat doen ze in Ouaga vroeg ik me af), zag ik de 1e film sinds ik hier ben.
Verder hebben we een nieuwe aanwinst in ons team, Cat(herine), een arts met zwaar Schots accent en droge humor. Leuke meid! En fijn om Engels te spreken met iemand anders als mijn stagebegeleider. Voor de rest gaat alles nog steeds in het Frans! Soms nog best lastig en vermoeiend, ook als je smsen krijgt vol afkortingen die niet in het woordenboek staan :s maar leer elke dag bij!
We zijn ook nog richting het droge noorden (Tougan) gecrost in de 4x4 van Sabine, waar zij een huis heeft. En waar we o.a. op bezoek gingen bij de oma van Ade, 90 jaar, blind en levend in haar eigen wereld. Wel nog steeds genietend van home-made gerstebier.. Het leek qua geur, kleur en temperatuur meer op pis, maar het smaakte nog best goed in de kalebas die we erbij kregen ;) We konden niet veel anders dan mee naar de kerk op zondagochtend, 3,5 uur proberen niet in slaap te vallen… Het gedans en gefeest hield me wakker. Met 110 km/h scheurde de oom van Ade terug over de natural powerplate weg (alleen maar hobbels en kuilen), grote stofwolken achter ons latend. Toen ik ‘Another one bites the dust’ zong werd ik door Cat wel ff herinnerd aan de figuurlijke betekenis hiervan, ik hield mijn mond verder ;) en trilde nog een half uurtje na bij aankomst…
Afrika = vrij hebben met Internationale vrouwen dag. Wat ik wel fijn vond na lange dagen in het ziekenhuis en alleen maar reizen en bezig zijn (het leven is zo zwaar hier ;)). Deze vrije dag hebben we in de chill modus doorgebracht met How I Met Your Mother’s. Ik ben in de tussentijd ook verhuisd en woon nu in een nieuwer gebouw van de broeders (soort van kasteel voor mij alleen, nieuwe huisgenoten: een fluorescerende jezus (brrr) en een gekko) incl. grote mangobomen in de tuin, dat worden liters mangojuice begin april :)
Afrika = helaas nog veel gevallen van malaria. Met mijn onderzoek (ja daar ben ik ook nog mee bezig ;)) gaat het verder goed, helaas loopt het wel wat uit door een wat krappe planning en is het nu even wachten op het startschot om de baseline gegevens te gaan verzamelen bij de meisjes. Hoop dat dat snel gebeurd, want voor verdere analyse ben ik daarvan afhankelijk. Voor de geïnteresseerden hier een link met een beschrijving van het onderzoek:
Afrika = ontstressen! Het gaat hier dus wel lekker, het leven in de 1e versnelling bevalt me wel, niet teveel denken aan morgen en een relaxte state of mind, maar mis jullie wel hoor!!! Hoop dat met jullie ook alles goed gaat? Als het kon had ik een graadje of 10 doorgestuurd naar NL! Ik denk aan jullie!
Dikke bisous! Carlijn
p.s. de fiets is weer terug bij de eigenaar :) Heel het dorp wist er de volgende dag van en de mensen konden er wel om lachen dat de nasara (blanke) nu lichtjes op haar fiets had ;)
Dikke bisous! Carlijn
16 Maart 2011 - 15:27
Eline V G:
Het is weer fijn om te lezen Carrie dat het je daar goed vergaat!! En what a cute picca's :) Geniet ze!!! Dikke Kusss -
16 Maart 2011 - 17:25
Jack:
He lieve carlijn, mooi verhaal weer. met de brommer tussen de kurko's door, je kan zo t circus in. geweldige foto's, mooie mensen, blank en zwart. de mango's vliegen wel laag dit jaar, k wist niet dat ze aan zo'n lange steel hingen. geniet lekker in je kasteeltje, en we bellen weer gauw.
dikke knuffel, papaatje -
16 Maart 2011 - 18:41
Oma Finy:
Hoi Carlijn.
We hebben weer volop genoten van je verhaal en de kleurrijke plaatjes.Geniet van alles
maar wel voorzichtig we willen je graag heelhuids terug!!!!
Groetjes en knuffel van, O en O uit Haelen.
16 Maart 2011 - 18:49
Desiree:
Leuk om je avonturen weer te lezen! Met de foto's krijg je er ook nog echt een beetje beeld bij. Bijzonder allemaal!
Geniet met volle teugen! :-)!
Liefs, Dees -
16 Maart 2011 - 20:27
OoMarcel:
Hey Carlino in Bikini Passo!
Moest al aan je denken als ik las over de onrust in Ivoorkust. Die Gbagbo is een stoute man, wat zeg ik, een foute man. Hopelijk blijven de gevolgen voor Bikini Passo beperkt tot af en toe stroomuitval.
Maak je geen zorgen over je onderzoek; ook in Nederland verloopt veel onderzoek niet volgens de oorspronkelijke planning.
Dus: ga door met ontstressen en mooie verhalen vertellen.
Liefs, ooMarcel
16 Maart 2011 - 21:19
Ilse:
Wauw, wat een gave tijd heb je daar zeg!
Heb je dan al wel een tijd niet gezien, je verhalen volgen is erg leuk;)
Geniet er nog van!!xx -
16 Maart 2011 - 22:07
Anke:
Ha gelukkig Carlijn... een sign of life! En wat voor eentje, nogal bewogen is een understatement.
Je vader haalt me de woorden uit de mond haha
Hou je taai, dan kijken die krokodillen vast uit naar n ander hapje. zonder gekheid pas goed op jezelf
Het blijft speciaal die prachtige kiekjes erbij te zien
doei en liefs -
16 Maart 2011 - 22:12
Fleur:
Carlinoss!
Lekker verhaaltje weer hoor! Leuk die link naar je onderzoek, lijkt me erg interessant. Hier begint de lente eindelijk een beetje, vandaag was het 16 graden.... helaas niets vergeleken met de temperaturen bij jou!
dushi4life, x -
17 Maart 2011 - 08:05
Marieke:
Ola Carlos.
Wow wat gaaf en spannend!
Je foto's geven een goed sfeer verslag.
Nog heel veel plezier.
Liefs Marieke
17 Maart 2011 - 08:07
Petra :):
Lief Petekind van me ;)
Met een kopje koffie en nog in de roze badjas lees ik je verslag! Met een lach op mijn gezicht, want je maakt wat mee! En met de foto's erbij zie ik dat je het geweldig hebt, zoals je ook met Skypen al hebt verteld! Wat een levenservaring, dat neemt niemand je meer af:)!
Hier alles ook rustig! Vandaag en morgen vrij, ga zo naar de kapper en dan boodschappen doen voor mijn verjaardag! Gisteravond met z'n 4tjes naar "JURK" geweest met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis vd Ven: pijn in mijn kaken van t lachen, heerlijk zo'n avond!!
Ik wens je veel suc6 met je onderzoek en hopelijk gaat t allemaal lukken!
Let goed op jezelf!! En blijf maar uit de buurt van de krokodillen :(
Ik geef je nog een hele dikke knuffel :) en zeg: "tot Skype of je volgende verslag!!"
Hééééél vééééééééél liefs,
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Tante Petera :):):):) -
17 Maart 2011 - 12:17
Alette:
Lieve Carlijn,
Wat leuk om via deze site een beetje met je te kunnen meereizen! Ik geniet van je verhalen en je schrijft zo beeldend dat ik me moeiteloos kan inleven in je leven daar.Ook de foto's zijn een mooie aanvulling.
Heel veel succes nog de komende periode, alle goeds en liefs van mij,
Alette
17 Maart 2011 - 17:24
Sanne:
Hellllo!!!
Wat een gave verhalen!! Wat fijn dat je het daar (over het algemeen ;) ) nice hebt!
nice pica's too!!! Pas maar op met die vage politie agenten!! Have fun en good luck!!
Sanne -
20 Maart 2011 - 09:30
Madam Monica:
Ja dat was m'n Afrikaanse naam! Ik kan me helemaal voorstellen hoe het daar tussen de Afrikanen voelt voor je. Prachtige en herkenbare foto's. Wat zijn het toch mooie en vriendelijke mensen. Ben weer veilig op Bredase bodem en lees met veel plezier je verhaal.Ontroerend om te zien wat je allemaal beleeft. Je bent onze KANJER :-) Is bij jullie het regenseizoen al begonnen? In Kenia over een week of 2.
Dan gaat alles er weer heel anders uitzien en ervaar je weer nieuwe dingen. Blijf lekker schrijven en laat ons vooral meegenieten van alles.
Veel liefs, mama monica -
23 Maart 2011 - 05:13
Gianne:
Carlijn! Wat gaaf om te lezen! Veel plezier nog! X Gi! -
28 Maart 2011 - 14:57
Marene:
Hey Carlijn!
Wat leuk om te lezen dat het goed met je gaat en dat je je prima vermaakt!
Leuke foto's ook!
Heel veel plezier nog daar en geniet ervan!!
x -
06 April 2011 - 09:30
Anke:
Heej Carlijn,
Hoe is-t-ie?
Zo te zien op de kaart nog steeds lekker warm daar met wolken maar misschien ziet het er bij jou anders uit. Hoe is het met je onderzoek?
Kijk uit naar je volgende verslag
Hier alles OK. Het spannendste nieuws van de week hier is dat kater Bram na ruim een week spoorloos te zijn geweest, weer gezond en wel terug is. Hij bleek op eigen houtje een wandeltocht 5 km te hebben afgelegd en stond daar voor de deur bij ons oude adres 2 huizen en 3 jaar geleden. we hebben m weer opgehaald ((party)). Verder aan t werk en genieten van beginnend voorjaar. Heerlijk. Tot gauw, nog ruim n maand voor nog meer onvergetelijke indrukken! dikke kus van
Anke -
06 April 2011 - 14:52
Juliette:
Bij wijze van studie-ontwijkend gedrag (ja, ook dat bestaat in Afrika, misschien wel meer ;) ) even je weblog opgezocht. Lag helemaal in een deuk toen ik weer las over Benoit's taxi; hilarisch! Mooi verhaal is dat...mét die permanente smile uiteraard :)
Leuk geschreven!
Xx -
07 April 2011 - 17:20
Yoko:
Grande bisous en wirdo dansjes voor jou!!!
liefs eline -
20 April 2011 - 19:59
Marije En Anna:
Lieve Carlijn,
Wat prachtig dat je zo op avontuur bent elders op de wereld! het zal je horizon ongelooflijk verruimen.
Met wat voor opleiding ben je nu eigenlijk bezig waarvoor je nu het onderzoek naar malaria doet?
Samen hebben we genoten van je verhalen!! we zijn benieuwd naar het vervolg!
Je ziet er geweldig uit Carlijn!
heel veel liefs en een kus van ons!